Traktaties/ kleine pauze

Kleine pauze = fruitkring

In de kleine pauze mogen de kinderen wat te drinken, fruit of brood meebrengen. We zijn tot deze beslissing gekomen in overleg met ouderraad, team en leerlingenraad. Hieronder vindt u de overwegingen. Water mogen kinderen overigens altijd pakken op school.

 

Een aantal jaren geleden is er een informatie-avond georganiseerd over gezond eten en drinken. Het heeft ons allemaal, ouders en teams, aan het denken gezet. Vanuit de jeugdtandverzorging kregen we het advies om koek en snoep tijdens de pauze weg te laten. Het is hen opgevallen, dat er steeds meer kinderen met gaatjes in de tanden komen. Daarbij attenderen artsen ons erop, dat bij sommige kinderen sprake is van overgewicht. We willen natuurlijk allemaal graag, dat de kinderen gezond blijven en kunnen we samen iets aan doen. Daarom:

-     probeer het aantal eetmomenten te beperken tot 7 momenten per dag (haal hier ontbijt, lunch en diner vanaf, dan blijven er nog maar 4 momenten over).

-     probeer te kiezen voor tussendoortjes die niet te lang blijven plakken. Peperkoek, liga of zoete yoghurtdrank blijft erg lang aan de tanden plakken. Het gebit heeft ongeveer een uur nodig om te herstellen. Een appel of kaas heeft een reinigende werking. Een kind kan in de pauze dus beter een appel dan een koek eten.

 

Als iedereen zich aan deze afspraak houdt, is het voor u als ouder ook makkelijker. Geen discussie meer. Een bijkomend voordeel is dat kinderen sneller naar buiten kunnen om te spelen. De verjaardagtraktaties laten we vrij.

 

We hopen dat we op deze manier samen met u bewust mee kunnen werken aan een gezonde basis voor de kinderen.

 

Traktaties

Als kinderen jarig zijn, trakteren ze alleen in hun eigen stamgroep. Het spreekt vanzelf, dat zoete of vette versnaperingen niet de voorkeur hebben. We willen u vragen om de traktatie klein en simpel te houden.